نوشابه گازدار

بسم الله الرحمن الرحیم

ازلحظه ای که بشردربهشت به میوه ممنوعه نزدیک شد وازآن خورد وازبهشت رانده شد وبرای پوشش خود مجبوربه فرهنگ سازی شد تاکنون هزاران سال میگذرد.هرچه پیشترمیرود وازلحاظ صنعت پیشرفته ترمیگردد به فرهنگ مخرب تری میرسد بطوریکه روانکاوان وروان شناسان عصرصنعت را بدلیل سازگارنشدن بشرباآن عصراختلال عضوی مغز(جنون) به همراه مواد شیمیائی نامیده اند(1) یکی ازفرهنگهای غلط بشرتهیه نوشابه گازدار بعنوان چاشنی غذا است. درحالیکه بهترین چاشنی نمک معمولی است که پیغمبراسلام می فرماید «وحی شد به حضرت موسی علیه السلام که شروع کن وپایان برغذایت را با نمک ، قطعا آن از70نوع بیماری پیشگیری می نماید که آسان ترینش درمان اختلال عضوی مغز(جنون" اعم ازآلزایمر،ام اس، وسواس، اضطراب، افسردگی، هراس،هذیان، توهم،صرع،...") وجذام ولک وپیس است ودردگلو،دل درد ودندان درد رامی برد» وبازدرمورد نمک می فرمایند:« مثل اصحاب من مانندنمک است اصلاح نمی شودغذایشان مگرباچشیدن آن ...لایصلح طعامه الا به » ودرفرهنگ فارسی مانیزرایج است که میگویند: هرچه بگنددنمکش میزنند –بشکند دستی که نمک ندارد- نمک به حرام - نمک نشناس- نمک خوردونمکدان راشکست...

ازطرفی نوشیدن مایعات بین غذاطبق فرموده امام هشتم معده راضعیف م‍ی نمایدوبراساس نظرپزشگان نبایدبین غذا وتا2ساعت بعدغذامایعات نوشید.

امروزه تحقیقات روی موادغذائی وسرطان نشان داده که تمام غذاهای حاوی شکرکه بعلت سفیدشدن ماده شیمیائی به آن میزنندوسایرموادشیمیائی بکاررفته درغذاها وداروها،سبب سرطان است.نوشابه گازدارنیزعلاوه برشکر،گازco2داردوهمچنین موادشیمیائی دیگری ازجنس جوهرنمک داردکه براعصاب واندام های مااثرمخر ب دارد:

نوشابه های گازدار، یا به تعبیر دیگر نوشابه های کولادار (Colas)، نوشیدنی های کافئین دار و شیرینی هستند که با استفاده از دی اکسیدکربن گازدار شده اند. طعمهای مختلف آنها به اسانسهای متفاوتی مربوط میشود که در ساختشان مورد استفاده قرار میگیرد: مرکبات (پرتقال، لیمو، لیموترش)، دارچین، جوز و وانیل .

وجه نامگذاری آنها به درخت کولا (Kola) و مغز قهوه سودانی برمیگردد. در نوشابه های کولادار اولیه از این ماده به عنوان منبع تامین کننده کافئین استفاده میشد. هرچند که امروزه انواع فاقد کافئین هم در بازار موجود است. شیرین کننده هایی که در این نوشابه ها استفاده میشود به نسبت نوع محصول و کاربرد آن متفاوت است. شکر، شیره ذرت (حاوی فروکتوز زیاد)، یا شیرین کننده های مصنوعی از پرمصرفترین این مواد به حساب میآیند.

در فرایند تولید نوشابه های گازدار، وقتی دی اکسیدکربن را در آب حل میکنند، سروکله اسید کربنیک پیدا میشود. وقتی میگویند این نوشیدنی ها به شدت اسیدی اند، به همین دلیل است. وقتی ماده ای تا این اندازه اسیدی باشد، طبیعتا اگر در کنار مواد قلیایی قرار بگیرد، واکنشهای شیمیایی شدیدی ایجاد میکند. خیلی از این نوشابه ها مقادیر زیادی اسید فسفریک و اسید سیتریک هم دارند که شدت اسیدی بودن نوشابه را افزایش میدهد. صدای فشفشی (fizzing) که باز کردن این نوشابه ها شنیده میشود، به خاطر خروج دی اکسیدکربن از محلول است.

وقتی که به نوشابه، یخ اضافه میکنیم این صدا تشدید میشود چون یخ هم حاوی مقادیری دی اکسید کربن است.

نوشابه خیلی ضرر دارد: چاق کننده است، بروز دیابت (بیماری قند)را تسریع میکند، استخوانها و دندانها را از بین میبرد، به دستگاه گوارش آسیب میرساند، جلوی جذب مواد را میگیرد ، رشد کودک را دچار وقفه میکند، باعث کاهش تمرکز و افت تحصیلی میشود، تعادل غذایی کودک و نوجوان را به هم میزند و خیلی خیلی چیزهای دیگر. نوشابه خیلی ضرر دارد، اما تعداد هوادارانش هم کم نیست. نوشابه، عصاره تمام بدیهاست که در یک بطری یا قوطی خوش آب و رنگ، با بسته بندی فریبنده، انتظارمان را میکشد، هر جا که برویم: خانه، رستوران، فروشگاه، اداره، مدرسه، دانشگاه و . . .    

احتمالا کلمه کولا (Cola) را شرکت کوکاکولا در میان مردم رایج کرده است. این شرکت اصلیترین سازنده نوشابه های کولادار در جهان است. شرکتهای دیگر نیز تا مدتها از پسوند کولا بر روی نام محصولاتشان استفاده میکردند. مدیران کوکاکولا که از این مسئله ناراضی بودند، شکایت مفصلی تنظیم کردند و حق انحصاری استفاده از پسوند «کولا» و نیز شکل اختصاری آن، «کوک» (Coke) را در اختیار گرفتند. با پیشنهاد وکلای این شرکت، قرار شد عبارت «نوشابه های کولادار» (Cola Drinks) به عنوان نام ژنریک برای این نوع نوشابه ها مورد استفاده قرار بگیرد.

کولاهای معروف در سطح جهان، به جز کوکاکولا، عبارتند از: پپسی، ویرجینکولا و رویالکراون. در آلمان آفریکولا تولید میشود که در میان کولاهای جهان بالاترین میزان کافئین را دارد. تامزاپ نوشابه کولاداری است که در کشور هند تولید میشود. اینکاکولا نیز یکی از کولاهای معروف است که توسط گروه نوشابه سازی کوکاکولا در خیلی از کشورهای جهان ساخته میشود و به خصوص در میان ساکنان کشورهای امریکای جنوبی طرفداران زیادی دارد. توکولا و تروپی کولا در کوبا تولید میشود و درکمال تعجب، کوباکولا محصول کشور سوئد است. در کشور فلسطین، در نوار غزه، کارخانه ای هست که استارکولا تولیدمیکند. از چند سال پیش، کارخانه ای فرانسوی شروع به تولید مکاکولا (کولای مکه) کرده است. در میان کولاها، اوپنکولا هم داریم که فرمول ساخت آن توسط کارخانه سازنده، آشکار (open) شده است. نوشابه های گازدار ایرانی هم که البته نیازی به نامبردن ندارند و تعدادشان هم، با توجه به مصرف فراوان آنها در کشور، روبه افزایش است. نوشابه های ایرانی مدتی است که سر از بازارهای خارجی هم درآوردهاند. خلاصه هیچ جای دنیا خالی از کولا نیست و هرکجا که این نوشابه های گازدار هستند، منتقدانشان هم حاضر و آماده اند. دعوای میان کارشناسان بهداشت و کارخانه های کولاساز تاریخی به قدمت ساخت و تولید اولین نوشابه های اینچنینی دارد.

وقتی یک نوشابه میخورید، چه اتفاقی میافتد؟

10 دقیقه بعد: 10 قاشق چایخوری شکر وارد بدنتان میشود. میدانید چرا با وجود خوردن این حجم شکر دچار استفراغ نمیشوید؟ چون اسید فسفریک، طعم آن را کمی میگیرد و شیرینیا ش را خنثی میکند.

20 دقیقه بعد: قند خونتان بالا میرود و منجر به ترشح ناگهانی و یکجای انسولین میشود. کبدتان شروع میکند به تبدیل قند به چربی تا قند خون، بیشتر از این بالا نرود.

40 دقیقه بعد: حالا دیگر جذب کافئین کامل شده؛ مردمکهایتان گشاد میشود، فشار خونتان بالا میرود و در پاسخ به این حالت، کبدتان قند را به داخل جریان خون رها میکند. گیرنده های آدنوزین مغز حالا بلوک میشوند تا از احساس خواب آلودگی جلوگیری کنند.

45 دقیقه بعد: ترشح دوپامین افزایش پیدا میکند و مراکز خاصی در مغز، که حالت سرخوشی ایجاد میکنند، تحریک میشوند. این همان مکانیسمی است که در مصرف هروئین منجر به ایجاد سرخوشی میشود.

بعد از 60 دقیقه: اسید فسفریک موجود در نوشابه، داخل روده کوچک، به کلسیم، منیزیم و روی میچسبد. متابولیسم بدن افزایش پیدا میکند. میزان بالای قند خون و شیرینکنندههای مصنوعی، دفع هرچه بیشتر کلسیم را از طریق ادرار باعث میشوند.

مدتی بعد: کافئین در نقش یک داروی مدر (ادرارآور) وارد عمل میشود. حالا دیگر کلسیم و منیزیم و رویی که قرار بود جذب بدن شود، بیش از پیش از طریق ادرار دفع میشود و به همراه آن مقادیر زیادی آب، سدیم و دیگر الکترولیتها نیز از دست میرود.

مدتی بعدتر: کم کم آن غوغایی که در بدنتان ایجاد شده بود فروکش میکند و نوبت به افت قند میرسد. در این مرحله یا خیلی حساس و تحریک پذیر میشوید یا خیلی کرخت و بیحال. حالا دیگر تمام آن آبی را که از طریق نوشابه وارد بدن خود کرده بودید، دفع کردهاید؛ آبی که میشد به جای اسید و کافئین و شکر، حاوی مواد مفیدی برای بدنتان باشد. تا چند ساعت بعد اثر کافئین هم از بین میرود و شما هوس یک نوشابه دیگر میکنید.      

ایرانیان نوشابه خورترین ملت جهان

جامعه ایران به برکت انقلاب اسلامی روبه پیشرفت وصنعتی شدن است که به آن جامعه درحال گذارمیگویندیعنی گذرکردن ازسنتی وصنایع دستی به صنایع بزرگ لذاهنوزبا فرهنگ آن آجین نشده اندلذابی حد مبادرت به خوردن انواع غذاهای صنعتی ازجمله نوشابه می نمایند کانه میخواهنداین ویژگی خاص جامعه درحال گذار رابروزدهندکه انتقام گذشته رامیگیرندکه کمتربه غذاهای صنعتی دسترسی داشته اند.سرانه مصرف نوشابه های گازدار در ایران ۴۲ لیتر است. با مقایسه این آمار با آمار دیگر کشورهای جهان به این نتیجه وحشتناک می رسیم که ما در سرانه مصرف نوشابه هاى گازدار مقام اول را در جهان پیدا کرده ایم. بد نیست بدانیم.طبق تحقیقات متعدداینگونه غذاهاباسرطان وناراحتی های اعصاب وروان رابطه مستقیم دارند.وسن سرطانی های ایران به زیر50سال سقوط کرده که طبق گفته پزشگان محقق دردنیابی سابقه است یعنی قبلا افرادبالای 50سال سرطان میگرفتندولی امروزه افراد40سال به بالاهم زیادسرطان میگیرند.

1) میانگین مصرف نوشابه های گازدار در دنیا برای هر فرد 10 لیتر است.

2) دربیست سال اخیر، مصرف نوشابه هاى گازدار در ایران، نزدیک به ۱۵درصد رشد داشته است.

3) طبق آمار، ۹۰ درصد کودکان ۲۴ ماهه تا ۱۲ساله کشورمان، روزانه حداقل یک بار پفک و نوشابه مصرف کرده اند.

4) 25 درصد از کودکان ایرانى به نوعی با سوءتغذیه دست به گریبانند.

5) یک سوم از مرگ ومیرهای کشور به علت بیماریهای قلبی عروقی است که یکی از عوامل اصلی بروز آن، تغذیه غلط است.

بیماریهای قلبی عروقی شایعترین عامل مرگ ومیر در ایران و در خیلی دیگر از کشورهای جهان است. چاقی، دیابت، فشارخون، استعمال دخانیات، چربی بالای خون وتنیدگی( استرس )از مهمترین عوامل زمینه ساز بروز این بیماریها و نهایتا سکته قلبی هستند. خیلی از این عوامل خطرساز با الگوی غذایی جامعه ارتباط مستقیم دارند. مصرف نوشابه های گازدار هم، در کنار غذاهای چرب و شور و طبخ شده با روغن نباتی به جای روغن دنبه وکنجدوزیتون، بخشی از این الگوی غذایی نادرست است.

امام رضا می فرماید روغن زیتون اعصاب راقوی می کند

کافئین که ماده اصلی نوشابه به حساب می آید، مادهای است که ایجاد وابستگی میکند. جالب اینکه کافئین موجود در نوشابه های گازدار نسبت به دیگر نوشیدنی های حاوی کافئین مانند قهوه و چای، با سرعت بیشتری جذب بدن میشود. اضطراب، اختلال خواب، افزایش فشارخون، به هم خوردن ریتم طبیعی قلب، بالارفتن کلسترول خون، تشدید درد دربدن زنان ونازائی آنها که سبب شده ازهر4ازدواج یکی منجربه طلاق درکشورایران شود، بعضی از عوارض مصرف زیاد کافئین است. کافئین بسیار وابسته کننده است و قطع ناگهانی مصرف آن منجر به پارهای عوارض جسمانی و روانی موقت میشود. مطالعات نشان داده کودکانی که از سن کم شروع به مصرف نوشابه میکنند، چنان به کافئین آن وابسته میشوند که در بزرگسالی به شکلی ناخواسته یک نوشابهخور حرفهای خواهند شد.

بعضی از مواد نگهدارنده موجود در نوشابه و همچنین اسید بنزوئیک نیز از جمله موادی هستند که میتوانند نوشابه خورهای حرفه ای را به سمت بیماریهای صعب العلاج و سرطان سوق بدهند. رنگهای کارامل که در تهیه نوشابه مورد استفاده قرار میگیرد، برای سمزدایی در کبد تجمع پیدا میکند و این عضو حیاتی بدن برای سمزدایی مواد رنگی مجبور به تحمل فشار زیادی میشود.

با مصرف نوشابه، میزان اسید فسفریک خون بالا میرود و از آنجایی که کلیه ها نمیتوانند آن را سریعا دفع کنند، دچار یک فشار مضاعف میشوند. از طرف دیگر، یونهای کلسیم که به دنبال مصرف نوشابه از استخوانها کنده میشود، داخل خون جریان پیدا میکند و با افزایش یافتن غلظت آن، در کلیه ها رسوب میکند. این امر در بلندمدت باعث تشکیل سنگهای دستگاه ادراری میشود. به دنبال مصرف نوشابه، ماده سخت مینای دندان در این اسید حل میشود و حدود 8 تا 18 درصد آن همراه با ادرار، یعنی از طریق کلیه ها، دفع میشود. باقیمانده آن هم در سیاهرگها و سرخرگها، پوست و سایر اعضای بدن تجمع پیدا میکند و به این ترتیب عملکرد کلیه ها را تحت تاثیر قرار میدهد.

نوشابه محلولی است به شدت اسیدی. در سرتاسر لوله گوارش، تنها معده است که میتواند چنین اسیدیتهای را تحمل کند. اما برای مثال تکلیف دهان، گلو و مری چه میشود؟ مخاط این سه در برابر اسید به شدت حساس و آسیب پذیر است. به علاوه، اسید فسفریک موجود در نوشابه به شکل رقابت با اسید معده وارد تعامل میشود و اثر آن را خنثی میکند. به این ترتیب در عملکرد معده اختلال ایجاد میشود. وقتی معده کارایی خودش را از دست میدهد، غذای مصرفی خوب هضم نمیشود و شخص دچار نفخ، دلدرد و دیگر علایم سوءهاضمه میشود. با مصرف نوشابه، افراد دچار گاستریت یا زخمهای گوارشی این علایم را با شدت دوچندان تجربه میکنند. گازهای موجود در نوشابه معده را به شدت آزار میدهد. از آنجایی که نوشابه بیشتر همراه با وعدههای اصلی غذا مصرف میشود، حجم و فشار درون معده را زیاد میکند و سبب بالارفتن دیافراگم و فشار بر قلب هم میشود. مصرف نوشابههای سرد بعد از غذا تاثیر آنزیمهای گوارشی را کم میکند و در جذب مواد غذایی از روده اختلال ایجاد میکند.

/ 0 نظر / 35 بازدید